Paradajz u tegli

Paradajz u tegli

Paradajz u komadu je odličan za pripremu đuveča, sataraša, soseva i raznih drugih jela zimi, a možete ga koristiti i kao ukusnu salatu. Priprema se bez konzervansa.

Sastojci

Za jednu teglu od 1l

  • 1kg paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 7-8 listića svežeg bosiljka
  • 30-ak zrna bibera
  • Jedan list lovora

Priprema

Oprati 1kg paradajza. Zaseći krstić na vrhu svakog paradajza.

Pripremiti posudu sa vodom koja je bila u frižideru i dodati kockice leda.

U ključalu vodu staviti 4-5 paradajza i sačekati 30 sekundi. Posle 30 sekundi izvaditi paradajz i staviti u posudu sa hladnom vodom. Ostaviti paradajz da odstoji 30 sekundi u hladnoj vodi, potom izvaditi paradajz i oljuštiti ga.

Tegle staviti u rernu koja je prethodno zagrejana na 150 stepeni. Paradajz iseći na polovine ili ako je veći na četvrtine. Zatim iseći središnji deo paradajza i ređati u teglu. Na polovini tegle dodati 3-4 listića svežeg bosiljka, zatim paradajz i na kraju još 4 listića bosiljka. Dodati jedni kašičicu šećera i jednu kašičicu soli. Na kraju paradajz dobro pritisnuti da bi se stvorio sok od paradajza jer se ne dodaje nikakva tečnost i tegla treba skroz da se ispuni sokom da ne bi ostao vazduh kada se skuva, jer to je veoma bitno za pasterizaciju i očuvanje zimnice.

Dobro zatvoriti tegle.

U šerpu staviti krpu. Staviti tegle i sipati hladnu vodu da bude ispod nivoa poklopca. Uključiti ringlu na najjače, a kada poćne da vri smanjiti vatru na srednju temperaturu i ostaviti da se kuva 35 minuta.

Posle 35 minuta ostaviti da se potpuno ohladi u toj vodi, a onda tegle odložiti na neko tamno i hladno mesto.

NAPOMENA

Za dobru i zdravu zimnicu je bitno da je povrće dobro i zdravo, da su tegle dobro sterilisane i da su poklopci novi!

Prijatno!