Uklanjanje mrlja

U kuhinji se lako može dogoditi da vam vrelo ulje ili mast poprska odeću…

 • Mrlje od piva treba isprati, najbolje dok su još sasvim sve-e, vodom u kojoj je rastopljeno dosta soli.
 • Mrlje od crnog vina, uklonićemo penom za brijanje. Nanesite penu na mrlju pa ostavite da odstoji i na kraju isperite vodom.
 • Mrlje od rđe na tkanini otklonićete na sledeči način: Zagrejte u loncu vodu sa sokom od limuna i na pari držite nekoliko minuta deo tkanine na kome je mrlja. Potom operite napareni deo vodom i deterdžentom i na kraju isperite čistom vodom.
 • Ako vam se dogodi da vam na svetli stolnjak padne cigareta i ostavi ružnu smeđu mrlju, evo recepta - pažljivo to mesto pređite štapićem za uho umočenim u varikinu. Ako je potrebno, postupak ponovite. Stolnjak će opet biti lep kao i pre.
 • Mrlje sa kožnih cipela u boji namažite najpre sokom od limuna, a zatim mlekom. Ostavite da se osuši, a zatim premažite kremom za kožu u boji cipela.
 • Žute mrlje sa unutrašnjih zidova čajnika lako ćete ukloniti ako ih snažno protrljate ovlaženom krpicom koju ste prethodno zamočili u so.
 • U prazničnom raspoloženju začas se prolije vino, prsne masnoća, prevrne šoljica sa kafom na stolnjak… Ukoliko se ove mrlje odmah očiste, uspeh je sigurniji.

Evo nekoliko uputstava za čišćenje nejčešćih mrlja:

 1. Mrlju od belog vina treba odmah posuti solju i isprati mlakom vodom. Ukoliko je vino crno, mrlju treba preliti belim vinom i solju i takođe isprati čistom vodom.
 2. Mrlju od crnog vina možete natopiti i svežim mlekom i ostaviti nekoliko minuta, dok ne izbledi, a zatim isprati vodom.
 3. Mrlje od voćnog soka, čaja, pomorandže ili nekog drugog voća treba odmah navlažiti sokom od limuna, ostaviti da deluje nekoliko minuta, a zatim isprati čistom vodom. Postupak se po potrebi, može ponoviti nekoliko puta.
 4. Mrlje od kafe treba natopiti toplom vodom u kojoj je rastvoreno malo glicerina, a zatim isprati.
 5. Svežu mrlju od masnoće treba posuti talkom, dečjim puderom ili mekim brašnom i ostaviti da stoji nekoliko sati. Zatim se prah istrese i iščetka čistom četkom.
 6. Mrlje od likera treba odmah isprati mlakom vodom,a kad su se već osušile, moraju se najpre istrljati razblaženim špiritusom.
 7. Vosak od sveće koji je nakapao na stolnjak ili na tepih treba pažljivo istrugati nožem, pazeći da se tkanina ne ošteti, a zatim istrljati tamponom od vate ili čiste krpe, namočenom u alkohol. Na kraju treba na mrlju staviti upijajuću hartiju ili nekoliko puta presavijenu belu papirnu salvetu i preći vrelom peglom.

 • U kuhinji se lako može dogoditi da vam vrelo ulje ili mast poprska odeću. Najbolje je da mrlje odmah prekrijete slojem talka, dečjeg pudera ili mekog brašna, i posle desetak minuta iščetkate. U većini slučajeva prah će sasvim upiti masnoću sa tkanine. U svakom slučaju, ono malo što je ostalo lakše ćete kasnije ukloniti benzinom ili pranjem.
 • Voće ostavlja ružne mrlje na dečjoj odeći koje se često ni iskuvavanjem ne mogu skinuti. Postoji jedan jednostavan način: svežu mrlju od voća nakvasite kiselom vodom i već posle nekoliko minuta ona će izbledeti i nestati. Ili je odmah nakvasiti ih sirćetom i dobro isprati hladnom vodom. Ako je tkanina sintetička, može se upotrebiti čist alkohol, a ako je pamučna obično pomaže limunov sok, ispiranje hladnom vodom i ostavljanje tkanine da se osuši na suncu.
 • U toplim danima više se znojimo, pa često na odeći, ispod pazuha, ostaju ružne mrlje. Pranjem se obično uklanjaju, ali ako odeća nije za pranje, pokušajte da očistite mrlju trljanjem krpicom nakvašenom vodom, vodom i sirćetom ili u litru vode stavite dve kašike amonijaka i tim rastvorom dobro istrljajte svaku mrlju. Posle toga ostavite odeću na vešalici, negde na vazduhu, da se nakvašeno mesto osuši i miris amonijaka ili sirćeta izvetri.
 • Kad čistite neku mrlju na tkanini, bilo vodom ili nekim drugim sredstvom za čišćenje, imajte na umu da ćete najbolji efekat postići ako vunene tkanine čistite vunenom krpom, pamučne pamučnom, a svilene svilenom.
 • Ako ste pastom za obuću zaprljali pantalone ili neki drugi deo odeće, pokušajte da ih očistite tako što žete ih natopiti alkoholom, a posle nekoliko minuta dobro istrljati čistom krpom.
 • Mrlje od parfema najčešće se mogu ukloniti alkoholom. I to je sva mudrost. Staru mrlju od parfema pokušajte ukloniti tako da je naizmenično umačete u rastvor vode i sirćeta odnosno vode i alkohola. Potom je isperite u toploj vodi.
 • Mrlje od kiše na kožnoj tašni otklonićete ako njome pređete nekoliko puta iznad lonca sa kipućom vodom. Na kraju je obrišite suvom krpom.
 • Žute mrlje na prstima pušača ne izgledaju lepo. S vremena na vreme treba prste istrljati komadićem vate natopljene u sok od limuna.
 • Masne mrlje na hartiji mogu se otkoniti ako se ispod i iznad zamašćenog dela stavi komadić upijajuće hartije pa preko ove pređe mlakom peglom. Ukoliko mrlje ne nestanu, operaciju ponoviti stavljajući, razume se, čistu upijajuću hartiju.